Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești

Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești

Actualul castel a inceput a fi construit in sec. al XV-lea de catre familia nobilului Losonczi Dezsofi. In urmatorii 150 ani proprietarii domeniului se schimba de mai multe ori...

În anii 1527 se fac importante lucrări la castel. In 1610 domeniul apare deja în proprietatea lui Gabriel Bethlen , voievodul Ardealului, preluat apoi de Gheorghe Rakoczi I . Gheorghe Rakoczy al II-lea, ajuns la tronul Transilvaniei în 1648 a donat domeniul format din 5 sate, unui conducător de oşti pe nume Ioan Kemény . În următoarele 3 secole familia Kemény este proprietarul domeniului. Ioan Kemény devine principe al Transilvaniei dar moare într-o bătălie din 1662, iar inamicii lui devastează domeniul de la Brâncoveneşti, devastat de altfel şi în timpul răboaielor conduse de Francisc Rákóczi al II-lea (rascoala curutilor). Familia a reconstruit, însă, de fiecare dată castelul. La inițiativa ultimului conte purtând același nume ca și strămoșul său-Ioan Kemeny,  in 1926 au fost invitși înn castel, 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului, când la castelul de la Brancovenești este fondată asociația culturală ardelenesca Helikon. Din acest moment, timp de douazeci de ani castelul de la Brancoveni a devenit centrul intalnirilor literare ale scriitorilor ardeleni de limba maghiara dar nu numai. 

Războiul din 1944 nu a adus mari distrugeri, însă dupa ce familia a fugit de pe domeniu, populaţia a devastat  complet castelul, care după 1945 a devenit azil pentru copii cu handicap psihic sever.

Urmasii familiei Kemény au reușit recent recuperarea castelului, însă se aștepta găsirea unui alt spațiu pentru azil. În parcul din spatele castelului se afla mormintele unor membrii ai familiei și o masă de piatra despre care s-a găsit informația urmatoare "...masa de piatră de la castelul Kemény din Brîncoveneşti, unde se întîlneau între cele două războaie cei de la Revista Erdélyi Helikon, tocmai propagând ideea unei literaturi ardelene de limbi şi origini culturale diferite."